Skip to the content

Find samhørighed i bofællesskabet

bofællesskabet

Bofællesskaber er for både enlige, par og familier, og der findes massevis af måder at drive og indrette bofællesskabet på.

Forskellige bofællesskaber    

Bofællesskaber vinder mere og mere indpas i kommunerne landet over, hvor både unge, ældre og børnefamilier drages af tanken om fællesarealer, fællesspisning og fællesløsninger. I bofællesskabet er beboerne fælles om mange praktiske ting, hvilket betyder, at der er mere plads til hyggelige stunder og samhørighed. 

Bofællesskaberne blomstrede op i 1970’ernes Danmark, hvor folk flyttede sammen i store grupper i ønsket om at danne nye samværsformer og udfordre de gængse måder at leve på. Dengang blev bofællesskaberne, der oftest blev benævnt kollektiver, gerne anlagt på samme matrikel, men i dag anlægges bofællesskaberne på mange måder. Nogle deler blot have og fælleshus, mens andre fortsat deler hele matriklen.

Fakta: Termen ”bofællesskab” blev på samme måde som navnet ”kollektiv” en del af det danske sprog i slutningen af 60’erne – i dag har ordene dog en bredere betydning.

Kollektiv hverdag

Bofællesskaber findes i dag som både andelslejligheder, ejerboliger og almene boliger. Flere boligselskaberog arkitektvirksomheder har designet fællesboligkomplekser, hvor beboerne bor i separate huse eller lejligheder, der ligger fordelt i kredse, hvor fælleshus og have udgør midten af komplekset. Andre går sammen om at købe eller leje et hus eller en lejlighed, hvor alle lever under samme tag og deler både stue, køkken og badeværelse.

Flytter man i bofællesskab, er det selvsagt, at man bliver en del af en kollektiv hverdag. Derfor er det fornuftigt at gøre op med sig selv, hvor meget man ønsker at indgå i fællesskabet og dele hverdagen med andre, inden man flytter ind. Selvom man i et bofællesskab naturligt kan trække sig tilbage, når man har brug for det, er samhørigheden grundtanken i bofællesskabet, og derfor er det vigtigt, at man overvejer, hvor meget privatliv man har brug for.

Tip:  Hvis du er ny i kommunen, er et bofællesskab en oplagt chance for at udvide din omgangskreds og forbedre dit netværk.  

Lav dit eget bofællesskab    

Mange bofællesskaber har eksisteret i flere år og har klare rammer for, hvordan det skal drives og benyttes. Måske har du andre tanker om, hvordan et bofællesskab kan fungere, og måske deler andre disse tanker? Snak med andre om dine tanker om bofællesskabet eller invitér interesserede til et møde, hvor I kan drøfte rammer og regler for et bofællesskab.

Tip: Det er en rigtig god idé at få de praktiske omstændigheder på plads hurtigst muligt, hvis I overvejer at starte et bofællesskab. Hvordan skal rengøringen fungere, og hvem står for madlavning og havearbejde? Hav konkrete punkter på agendaen klar til mødet, så I sammen kan drøfte, hvordan bofællesskabet virker bedst.

Lær at gå på kompromis                       

Der er rigtig mange hyggelige elementer ved bofællesskaber, men det er vigtigt også at notere sig, at det kan skabe udfordringer at bo mange sammen. Folk har forskellige rytmer, behov og overvejelser om, hvordan hverdagenbedst fungerer. Derfor er det vigtigt at kunne drøfte uenigheder med andre, hvis konflikter opstår – og lære at gå på kompromis, når det er nødvendigt. 

Se mere       
www.bofaellesskab.dk kan du se en liste over bofællesskaberne i Danmark, oprette dit eget bofællesskab, købe en boligannonce og meget mere.

 

Om skribenten

Anne Ulrick Lousdal

Anne er journalist hos Flytteguiden og udarbejder indholdet til Flytteguidens forskellige medier - fra brochure til SoMe.