Det kan være en stor omvæltning at gå fra mor og fars fyldte køleskab til snoldede kopnudler, når man flytter hjemmefra. Men én ting er mad – en anden er at have råd til det. Hvordan får du råd til både en bolig og mad på bordet? Vi giver dig nogle fif her!
Første punkt på dagsordenen, når du overvejer at flytte hjemmefra, er at lægge budget for at finde ud af, om du har råd til at flytte. Det er ofte langt dyrere, end man lige forestiller sig, når man dagdrømmer om at have sit eget sted at bo.
Modtager du SU, arbejder eller begge dele? I dit budget skal du tage højde for alle indtægter og udgifter, så du får et klart overblik over, hvad du har til rådighed hver måned.
Tip: Det er fornuftigt at lægge 250-300 kroner til side hver måned til uforudsete udgifter. Så vælter budgettet ikke, hvis cyklen skal repareres, eller vandregningen er højere end ventet.
Det er ikke kun fornuftigt at lægge budget, men også at udarbejde madplaner for dine uger. Når du laver madplaner, får du samtidig overvejet, hvad der skal handles ind, og hvorvidt det passer sammen med det budget, du allerede har lagt.
Tip: Kender du ’Too Good To Go’? Med denne app kan du købe lykkeposer billigt fra lækre forretninger og restauranter, der er nødt til at smide varerne ud efter lukketid. Det kan være alt fra bagerbrød til sushi.
Det kan hurtigt blive dyrt, når man som førstegangsflytter selv skal stå for betaling af husleje, aconto og mad. Mange unge mennesker vælger at flytte sammen med venner og bekendte, når de flytter hjemmefra første gang, som sammen splitter de udgifter, der er forbundet med boligen. Nogle vælger derudover at have madordning, hvor man er fælles om madlavning og udgifterne til det.
Tip: Hvis man bor sammen med andre, sparer man ikke blot på udgifterne, men får også en social hverdag med andre mennesker. Er man flyttet til en helt ny kommune, kan det være rart med andre at opleve og dele de nye omgivelser med.
Man kan godt komme til at glemme, at udgifterne til møbler til lejligheden nemt kan vokse sig større, end man har budgetteret med. Selvom du sandsynligvis allerede har en seng og måske også et skrivebord, er det de færreste, der har haft spisebord og -stole på værelset hjemme hos forældrene. Det er derfor en god idé at gøre sig nogle tanker om, hvad man får brug for, inden man flytter – og glem ikke, at køkkengrej, toiletspand og badeforhæng tæller med i indkøbene.
Inden du bruger for mange penge på nye møbler, kan du undersøge, om venner eller familiemedlemmer ligger inde med møbler eller køkkengrej, de ikke længere bruger og gerne vil af med. Det kan også være en god idé at tage på tur i områdets genbrugsbutikker og se udvalget af møbler og ting – du bliver måske overrasket over, hvor mange gode ting der bliver smidt ud.
Tip: Der findes også massevis af hjemmesider, der sælger brugte møbler, som stadig er i udmærket stand. Du kan for eksempel tjekke www.dba.dk og www.trendsales.dk ud.
Føles økonomien stram, kan du prøve at lægge et nyt budget, hvor du reviderer dine behov. Måske behøver du ikke fem streamingtjenester, men kan nøjes med én, lige som du kan eftergå dit budget til fornøjelser – om ikke andet blot for en periode.
Husk, at det aldrig er en god idé at spare forsikringerne – og selvom det kan være kedeligt at være fornuftig, kan det koste dyrt ikke at være det.
Tip: Der findes flere gode hjemmesider, hvor du kan få hjælp til at lægge budget. Den bedste hjælp får du dog hos din bankrådgiver, der har et klart indblik i din økonomi. Du kan booke et møde med din bankrådgiver, hvis du har brug for hjælp til budgettet.
Har du spørgsmål eller kunne være interesseret i et samarbejde med Flytteguiden? Så kontakt os via vores kontaktformular nedenfor.
Flytteguiden
Skanderborgvej 232, 2
8260 Viby J
Tak for din besked!
Vi vil give svar retur hurtigst muligt.
Venlig hilsen Flytteguiden
Ups! Der opstod problemer med at sende din besked.
Prøv igen senere eller kontakt os telefonisk på 36970076.