kb@nord-ad.dk 36 97 00 64

Boligforening

Tænk på typen af udlejer, når du vælger lejlighed

En lejelejlighed i Danmark er enten udlejet gennem en boligforening eller en privat udlejer. Typen af udlejer har betydning for regulering af din husleje, og hvordan dine rettigheder forvaltes.

Et af de helt vigtige principper ved en boligforening er, at ingen må tjene penge på at udleje boligforeningens boliger. En boligforenings vigtigste opgave er at udleje gode og sunde boliger til fornuftige priser – uden at privatpersoner kan tjene penge på udlejningen. Huslejen i boligforeningen fastsættes, så foreningens driftsudgifter bliver dækket.

I boligforeningerne er der helt rene linjer, hvilket betyder, at der ikke er nogen, der kan drage fordel af fx at skjule fejl og mangler ved en lejlighed. Der er styr på alt det praktiske, og alle lejligheder bliver rutinemæssigt sat i stand og klargjort inden nye lejere flytter ind.

Privat udlejning
Private lejelejligheder udlejes af private personer, firmaer eller organisationer, og udlejerne afgør selv, hvem de vil leje ud til. En privat udlejer skal have dækket sine udgifter og have en indtjening. Det kan undertiden være vanskeligt at få adgang til en privat lejelejlighed – navnlig i attraktive områder, og adgangen er ikke reguleret på samme måde som for de almene lejelejligheder.

Boligreguleringsloven gælder kun i visse kommuner, og du skal derfor være opmærksom på, at den lovmæssige beskyttelse af lejere i private lejelejligheder kan være forskellig fra den ene kommune til den anden.

Udlejning ved boligforening:
+ Reguleret adgang med venteliste og lige adgang for alle
+ Boligforeningen har ingen økonomiske motiver
+ Boligforeningen har ingen interesse i at tilbageholde information om fejl og mangler

Privat udlejning:

+ Ingen venteliste eller reguleret adgang: du kan selv kontakte eller påvirke lejer
÷ Udlejer har økonomiske motiver
÷ Udlejer kan have en interesse i at tilbageholde information om fejl og manglerSkal du til at flytte? Se alle kommunerne her

© Copyright 2018 Flytteguiden All Rights Reserved