kb@nord-ad.dk 36 97 00 64

En sund boligøkonomi...

... handler om ikke at være bekymret. Pengeproblemer kan både give dårlig nattesøvn og ondt i maven. Louise Frost har tidligere været økonomisk ekspert i TV3’s Luksusfælden, hvor hun har set mange eksempler på danskere med ondt i økonomien.

Her får du hendes bedste råd til at få styr på budgettet:

Hvordan definerer du en sund boligøkonomi?
Det handler først og fremmest om at have råd til at betale sine regninger – og om ikke at være bekymret. Sørg for at lægge et årsbudget, så der er råd til de udgifter, som kommer i løbet af året.

Derudover er det vigtigt at spare op, så du har en buffer, hvis fyret, køleskabet eller andre uundværlige ting går i stykker og bare skal repareres nu. En familie i et parcelhus skulle gerne spare minimum 1.500 kr. op om måneden til den slags.

Tænk fremad og overvej, hvad din tidshorisont er. Skal vi begynde at spare op til at skifte taget om 5 år, eller flytter vi inden da? Nyt tag, nye vinduer og andre renoveringer kan man som regel låne til via en kreditforening, da det giver en forbedring af boligens værdi. Men læg alligevel lidt til side, hvis det er muligt.

Lav løbende tjek af dine lån og dit budget. Er alt, som det skal være? Sørg for at have en god kontakt med din bank – de kan hjælpe dig, så du altid har de lån, der er mest optimale for dig.

Hvornår bør man især gå sin boligøkonomi efter i sømmene?
Hører du i medierne, at der sker noget på boligmarkedet, eller renten ændrer sig, er det en god idé at kontakte din bank. Selvom du ikke står og skal flytte, kan der være mulighed for at omlægge dit lån til noget billigere eller skære noget af din restgæld.

Det er også en god idé at gå i banken, hvis du skal skilles, bliver fyret eller oplever andre store ændringer i dit liv. Måske kan du få afdragsfrihed i en periode, indtil du f.eks. finder et nyt job. Er du usikker på budget, lånesammensætning eller andet, så få det tjekket i banken. Det giver ro i sjælen.

Er der nogen steder, hvor mange af os kunne spare penge?
Omlægning af lån. Hvis huspriserne stiger, er din ejendom muligvis også steget i værdi, og der vil være mulighed for f.eks. at omlægge et dyrt boliglån til realkredit med lavere rente.

Hvordan øger man bedst boligens værdi?
Det kommer an på den enkelte bolig. Men jo flere fordele en fremtidig køber kan se, jo mere salgbar vil ejendommen være til den tid. Energirenovering er meget oppe i tiden – både for
helårs- og feriehuse. Du sparer på det månedlige forbrug, samtidig med at huset bliver mere attraktivt for eventuelle købere eller lejere.

Dine bedste råd til sommerhusejere?
Gå efter beliggenheden, hvis du vil investere i et sommerhus. Så er du bedre stillet, hvis du skal sælge det igen senere. Lej evt. dit sommerhus ud nogle måneder om året. Det giver god indtjening på sommerhus-kontoen.

Skal du til at flytte? Se alle kommunerne her

© Copyright 2018 Flytteguiden All Rights Reserved