kb@nord-ad.dk 36 97 00 64Odsherred Kommune

Velkommen til Odsherred kommune

Følgende lokale ildsjæle står klar til at hjælpe dig


Odsherred Kommune

Odsherred på 5 minutter

Lokalområdets natur og attraktioner

 

Hvis du lige er flyttet til Odsherred, ved du sikkert ikke så meget om området. Få en hurtig introduktion, så du kan lære din nye hjemegn lidt bedre at kende – på bare 5 minutter.

 

Naturen i Odsherred er enestående, hvilket da også er derfor, området som det første i Danmark kan kalde sig for UNESCO Global Geopark. Optagelsen på UNESCOs liste over bevaringsværdige geoparker skyldes, at istidslandskabet har haft en afgørende betydning for fødevareproduktionen, kunsten og kulturhistorien i området.

 

Naturen består ikke kun af istidslandskaber, men er varieret og rummer kystnære bøgeskove ved Kongsøre og en 155 kilometer lang kystlinje, hvor man finder nogle af de bedste badestrande i landet. I det flade fjordbundslandskab, der opstod, efter man inddæmmede Lammefjord, dyrker man blandt andet i dag de velkendte lammefjordsgulerødder, der er kendte i hele landet. Lammefjorden blev inddæmmet til landbrugsjord i 1875, og Odsherred ophørte ved den lejlighed med at være en halvø.

 

På Rørvighalvøen ligger destinationen Nørrevang, der er godkendt som Danmarks geografiske midtpunkt, såfremt man tegner en cirkel om Danmarkskortet.

 

Kulturliv og shopping

Der er et særligt lys i området, som i over hundrede år har tiltrukket kunstnere og kunsthåndværkere til området, hvorfor området også i dag byder på masser af brugskunst og kunsthåndværk.

 

Det er også i Odsherred, at man har fundet det mest kendte stykke kunsthåndværk fra Bronzealderen, nemlig Solvognen, der blev fundet i 1902 under en pløjning i Trundholm Mose. Solvognen er det største bronzealderfund nogensinde og anvendes i Odsherreds kommunevåben. Over 300 oldtidsminder, dysser og langhøje findes i det kulturhistoriske landskab i Odsherred, som også rummer landets ældste verdslige borg, Dragsholm Slot fra 1200-tallet.

 

Hvis man ønsker et mere moderne input, har købstaden Nykøbing Sjælland alt det, som en moderne købstad bør have. Byen byder på et godt udvalg af specialbutikker, supermarkeder, caféer og restauranter.

 

Nykøbing Sjælland er den største by i området. I Asnæs finder du et stort indkøbscenter, og i byerne Hørve, Fårevejle Stationsby, Vig og Højby er der også fine indkøbsmuligheder.

 

Fakta om Odsherred

Indbyggere: 32.816 indbyggere

Afstand til

København: 85 km

Roskilde: 55 km

Kalundborg: 55 km

Største by: Nykøbing Sjælland

 

Nykøbing byder velkommen til Odsherred

 

Gågade med mange aktiviteter

Nykøbing er en gammel købstad, der er kendt som ”passagernes by”. Vi har mere end 400 meter gågade med hyggelige gamle passager, der fører ind til byens gamle baggårde. Gågaden summer ofte af liv og aktivitet, da vi i Nykøbing Handel & Erhverv sørger for løbende at afholde arrangementer til glæde for byens handlende og turister.

 

Der er torve i begge ender af gågaden, og vi arrangerer ofte livemusik med forskellige lokale bands. Det kan også være, at Naturskolen laver et arrangement om den lokale natur, eller at du kan få mulighed for at se en fremvisning af gamle veteranbiler.

 

Hovedstaden i Odsherred

Uanset om du er nylig tilflyttet helårsbeboer eller sommerhusejer, så er vi glade for at byde dig velkommen til den største handelsby i Odsherred.

 

Om sommeren er der et hyggeligt udendørsmiljø i gågaden med caféer og spisesteder, der sørger for, at Nykøbings gågade er fyldt med 400 meter underholdning for hele familien.

 

Uden for sommersæsonen er der også aktiviteter i byen, og som noget nyt flytter Odsherred Teater ind i en nyistandsat bygning på gågaden. Der vil være underholdning og forestillinger året rundt.

 

Lokale produkter af høj kvalitet

I området omkring Nykøbing er der mange lokale gårdproducenter og kunsthåndværkere, som producerer produkter af høj kvalitet. Det er bestemt også et besøg værd at tage en tur rundt til områdets producenter. I selve Nykøbing findes der et stort udbud af specialbutikker, som året rundt forsyner de handlende med gode produkter. Omkring hovedgaden findes hele 17 spise- og beværtningssteder, og parkeringspladser er ikke noget problem, da byen har over 1000 placeret tæt ved midtbyen.

 

Geopark Odsherred

Odsherred er blevet godkendt som UNESCO Global Geopark Odsherred som den første danske geopark nogensinde. Optagelsen skyldes først og fremmest et helt unikt istidslandskab, hvis geologiske forhold har haft en afgørende kulturhistorisk betydning for kunstlivet og egnens fødevareproduktion.

 

Det unikke landskab er også noget, fiskerne i området sætter stor pris på. På grund af de mange krumninger og indhak langs kysten kan man altid finde et sted med læ langs kysten – uanset hvor meget det blæser.

 

Web og sociale medier

Du kan læse mere om Nykøbing Handel & Erhverv på handelinykoebing.dk. Vi markedsfører byen under #odsherredhovedstad og har også en facebookside ”Handel i Nykøbing”, hvor du kan følge vores aktiviteter.

 

Rørvig Handels- og Håndværkerforening

Midt i Danmark – lige ved indsejlingen til Isefjorden – ligger den idylliske fiskerlandsby, Rørvig.

Én ting, du hurtigt vil erfare om Rørvig, er, at alle – stort set alle – har et eller andet tilhørsforhold til stedet; enten har deres familie haft et sommerhus i området gennem generationer, eller også har de som børn været gæster på en af de mange feriekolonier. Rørvig sætter sit aftryk uanset hvad!

Omdrejningspunktet i Rørvig er havnen, hvor færgen dagligt fragter biler og passagerer mellem Rørvig og Hundested. Sommeren igennem nydes livet på havnen, og dagligt genlyder molerne af glade børn, der fanger krabber. Vi lokale kalder dem ”elevator–krabber”, fordi de i løbet af en sommer utallige gange må tage turen op og ned af vandet.

Rørvig er omgivet af skøn natur. Øst for havnen ligger Skansehage, der siden vikingetiden har skærmet for vind og vejr og fungeret som naturhavn. Lidt nordligere finder du den betagende kysthede Korshage, der forår og efterår er et yndet udflugtsmål for fuglekiggere, der glædes over de mange trækfugle til og fra Sverige. Og følger du kysten ud mod Kattegat, kommer du til en af Danmarks bedste badestrande.

Men Rørvig er andet og mere end skøn natur. Det er hjem for omkring 1.000 beboere, der nyder den levende by med både købmand, slagter, fiskehandler, lokale butikker og dygtige håndværkere. Byen har også både døgnåbent bibliotek, børneinstitution og skole med klasser fra 0. – 9. Endelig har Rørvig et særdeles rigt og aktivt foreningsliv, der spænder over alt fra bylaug og fodbold til sejllads og vinterbadning.

Det er nemt at komme til større byer som Nykøbing Sj, Asnæs eller Holbæk. Du kan også vælge at tage færgen fra Rørvig til Hundested, der sejler hele året rundt og forbinder os med Nordsjælland på blot 20 minutter. Endelig giver den nye motortrafikvej til Holbæk mulighed for at være i København i løbet af fem kvarter.

Alt i alt – Rørvig rummer det meste, og så kommer det i en smuk indpakning.

Du kan læse mere om Rørvig på www.roervig.dk eller www.rørvignakke.dk

Fakta:

Skal du til at flytte? Se alle kommunerne her

© Copyright 2018 Flytteguiden All Rights Reserved