kb@nord-ad.dk 36 97 00 64Roskilde Kommune

Velkommen til Roskilde kommune

Følgende lokale ildsjæle står klar til at hjælpe dig

Roskilde Kommune

Velkommen til Roskilde Kommune

Som borgmester i Roskilde Kommune er jeg glad for at kunne byde dig velkommen. Jeg håber, at I hurtigt finder jer godt tilrette hos os. Vi vil gerne hjælpe jer med at finde jer på plads og føle jer hjemme.

I – og de 1.000 andre tilflyttere, der hvert år flytter til vores kommune – kommer til et område i rivende udvikling. I kender sikkert både domkirken og festivalen. Men Roskilde Kommune byder også på varieret natur, et godt foreningsliv og masser af kultur – fra padel-tennis i Jyllinge til KulturCosmos i Viby.

Fra naturens hånd er vi begunstiget af et smukt og varieret fjordlandskab – og det værner vi om. I byrådet arbejder vi ud fra en grøn/blå strategi, som fastlægger den overordnede retning for udviklingen af naturen i vores kommune. Vi vil bl.a. sikre, at den eksisterende natur har det godt, så den kan danne rum for gode oplevelser. Det kan både den nye Hedebosti og Hedeland tjene som eksempler på.

Vores foreningsliv er herligt vildtvoksende, og du vil uden tvivl kunne dyrke dine fritidsinteresser her. Ellers må du hjertens gerne selv starte en ny forening eller et nyt initiativ. I Byens hus på Stændertorvet, midt i hjertet af Roskilde, hjælper de dig gerne med at realisere ideerne. Og har du lyst til at give en hånd med ved frivilligt arbejde, er du altid velkommen i Frivilligcenteret.

Vi arbejder løbende på at udvikle vores kommune og service, så vi kan imødekomme dine forventninger og behov – og give dig de bedste muligheder for at træde ind i vores store fællesskab.

 

Biblioteker
Med seks afdelinger og en bogbus er Roskilde Bibliotekerne aldrig langt væk. Her kan du søge viden og låne bøger, magasiner, film og musik. Bibliotekerne har et stort udbud af arrangementer, foredrag, børneteater, koncerter, it-kurser og events. Roskilde Bibliotekerne er et af landets kun seks centralbiblioteker.

 

Svømmehaller
Hvad enten du er ambitiøs konkurrencesvømmer eller mere til kurbade og saunaer, så har Roskildes fem svømmehaller faciliteterne.

 

Blomstrende handelsliv
Vi bor i en levende kommune med et rigt handelsliv. Det kan du forvisse dig om blot ved at gå en tur ned gennem Roskildes centrale gågade en lørdag formiddag! Det nyrenoverede Stændertorv, som er den centrale plads i indre by, danner rammen om både markeder, koncerter og events. Ud over bymidten bidrager RO’s Torv på Københavnsvej også til et blomstrende handelsliv.

Vi vokser
2015 var året, hvor Roskilde Kommune sagde goddag til indbygger nummer 85.000 – og kommunen vokser med ca. 1.000 nye indbyggere hvert år. Det er en rigtig positiv udvikling. Flere indbyggere er jo, alt andet lige, ensbetydende med flere skatteydere og dermed flere skattekroner i kassen. Det giver bedre råd til anlægsinvesteringer såsom svømmehal, gymnastikcenter og P-Hus, ligesom vi kan holde et godt serviceniveau. Tiltag, der gavner rigtig mange borgere. Roskildes popularitet medfører behov for flere boliger. Derfor planlægges netop nu opførelsen af omkring 1.800 nye boliger i kommunen – alene indenfor de kommende fem år. Godt en tredjedel placeres i midtbyen og en tredjedel i den østlige del af Roskilde – med Musicon som boligmagnet. Den sidste tredjedel fordeles i resten af kommunen – bl.a. via en markant udbygning af Viby.

 

Din digitale kommune
Roskilde Kommune er en digital kommune. Kontakten mellem dig og kommunen foregår i stigende grad online. Derfor har vi her samlet en række informationer om relevante digitale løsninger og henvisninger til, hvor du kan få yderligere hjælp.

 

Boligstøtte
Boligstøtte er et tilskud til huslejen, som du kan søge, hvis du bor til leje. Folke- og førtidspensionister kan også søge tilskud til en ejer- og andelsbolig. Læs mere og søg om boligstøtte på borger.dk/boligstøtte.

 

Vuggestue, børnehave og dagpleje
På vores hjemmeside roskilde.dk kan du logge ind og skrive dit barn op til en institutionsplads – se dit barns nummer på venteliste, acceptere/afslå et pladstilbud, se fakta om institutionerne, redigere i dit barns stamkort, udmelde dit barn eller søge om friplads. Se mere på roskilde.dk/pasning.

 

Skole og klubber
Læs mere om skolerne i kommunen, skoleferier, skoleskift og meget mere på vores hjemmeside. På 13 af kommunens skoler og i alle klubberne har samtlige elever et betalingskort, som skal tankes op af forældrene på hjemmesiden. Se mere på roskilde.dk/skole.

 

Bestil tid til pas og kørekort
Skal du forny pas eller kørekort, kan du springe køen over ved at bestille tid. Vær opmærksom på, at ønsker du at få taget pasfoto i Borgerservice, er tidsbestilling nødvendig. Vær opmærksom på, at foto kun kan tages på Roskilde Rådhus og koster 100 kr. Bestil tid på roskilde.dk/borgerservice.

 

Digital post
Roskilde Kommune sender automatisk digital post til dig, medmindre du er blevet fritaget. Hvis du er over 15 år og har et CPR-nummer, vil Digital Post være din postkasse på nettet. Her kan du modtage og sende digital post til og fra det offentlige. Hvis du vil logge på din digitale postkasse og se din post, kan du logge på roskilde.dk/digitalpost.

 

Få indflydelse
Du har mulighed for at få indflydelse på det område, du bor i, og i sager du som borger eller virksomhed har interesse i. På vores hjemmeside kan du se aktuelle borgermøder, sager i høring og afgørelser, hvor du har mulighed for at indgive klage. Se mere på roskilde.dk/indflydelse.

Du har sikkert haft mange gode grunde til at vælge Roskilde som den kommune, du gerne vil bo i.

 

Naturen og motionsmulighederne?
Måske har du ladet dig friste af vores smukke og varierede natur, der er som skabt til hyggelige traveture – om det så er i skoven eller langs fjorden. I Roskilde Kommune arbejder vi konstant på at gøre vores mange grønne og rekreative områder endnu mere attraktive for borgerne. Seneste skud på stammen er Hedebostien. Her kan du vandre, cykle eller ride gennem det karakteristiske og smukke landskab mellem Roskilde Fjord og Køge Bugt. Du kommer forbi Roskildes vikingeskibe, videre til Hedeland, gennem den nye Tune Skov, forbi Karlstrup Kalkgrav og ned til Trylleskoven ved Solrød Strand.

 

Hvad med kulturen?

Roskilde Kommune har gennem en lang årrække været kendt og anerkendt som en musisk kommune, der vægter kunst og kultur højt. Og det gør vi!

Du kender sikkert Roskilde for domkirken, vikingeskibsmuseet og festivalen. I år føjer vi endnu en attraktion til listen: Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur – der helt i tråd med Roskilde Kommunes musiske profil har til huse i det kreative byområde, Musicon. Adressen er naturligvis Rabalderstræde. Med musikken som omdrejningspunkt fortæller museet historien om ungdomskulturen fra 50'erne frem til nu. De 3.100 m² rummer et levende hus med udstillinger, interaktive installationer, events og café.

Også Gimle skal nævnes. Et regionalt spillested, der flere gange ugentligt har koncerter, foredrag og andre arrangementer i et smukt gammelt vandværk. Om søndagen overtager Foreningen Gimle For Børn og byder på mange sjove arrangementer for børn og deres voksne.

Sprudlende foreningsliv
De mange kulturinstitutioner og arrangementer er kun toppen af isbjerget. For Roskilde Kommune er også begunstiget med et rigt kultur- og foreningsliv, hvor en masse frivillige ildsjæle er med til at skabe spændende fritidsaktiviteter, som du også kan deltage i. Hvad enten du er til squaredance, bridge, mountainbike eller noget helt fjerde, så er der muligheder i Roskilde.

”Byens hus” skal også have et par ord med. Vores smukke gamle rådhus er netop kommet til ære og værdighed igen som kulturhus. Også INSP! byder på fine muligheder for at udfolde kreativiteten. Det tidligere skoleslagteri på Køgevej fungerer som mødested for mange af kommunens kreative sjæle.

Kildegården ved Roskilde Idrætspark vil om få år blive et nyt center for kommunens sports- og foreningsliv.

I Viby tilbyder kulturhuset KulturCosmos bl.a. teater, livemusik og billedkunst.

I Jyllinge fungerer Spraglehøjgaard som lokalt kulturhus med aftenskole, teater og kunst.

Håber du bliver boende i mange år – og tager del i fællesskabet.

Joy Mogensen (S)
Borgmester

Fakta:

Skal du til at flytte? Se alle kommunerne her

© Copyright 2018 Flytteguiden All Rights Reserved