kb@nord-ad.dk 36 97 00 64

Mød en lokal i Syddjurs Kommune

Navn: Ellen Møller
Alder: 60 år
Beskæftigelse: Gymnasielærer. Jeg har gennem tiden været aktiv i mange forskellige sammenhænge. Både inden for kultur, sport, forskellige interesssegrupper. Mine fire børn har også givet mange forskellige kontaktflader og venskaber.
Tilknytning til Kommunen: Jeg har boet i Kommunen de sidste 57 år.

Hvor ville du tage hen, hvis du skulle vise kommunen til en turist?
Naturen i Syddjurs er en væsentlig faktor for herlighedsværdien i kommunen. Så hvis vejret er til det, vil jeg helt klart pakke madkurven og klatre op og se udsigten over Århusbugten fra Trehøje eller andre steder i Mols Bjerge eller trave ud til Kalø Slotsruin og mærke historiens vingesus.

Jernhatten ved Rugaard og området omkring Sletterhage fyr er andre naturskønne perler. Jeg kunne finde på at invitere min gæst med til at overnatte i et helt særligt shelter ved Sletterhage Fyr eller ved Skødshoved havn på Mols, hvor man næsten kan række over til Århus Ø.

Skal det være mere kultur end natur, er Ebeltoft med sin bindingsværksidyl, Rosenholm Slot ved Hornslet og Fregatten ”Jylland” i Ebeltoft helt specielle attraktioner, der vækker begejstring hos gæster af alle aldre.

Hvor ligger det bedste spisested i kommunen?
Vi har spisesteder i alle kategorier og prisklasser.

Til den lette frokost eller dagens-ret-evt-med-hjem vil jeg anbefale ”Lunt og Lækkert” i Ryomgård. Til den lidt bedre middag vil jeg foreslå ”Bag Søjlen” i Rønde, et mindre sted med dejlig mad, god betjening og rimelige priser. Et spisested med historie er ”Mellem Jyder” i Ebeltoft, hvor man kan få en blanding af traditionel kromad og ”moderne” retter. Det giver en helt særlig stemning at sidde i de lave bindingsværksstuer og forestille sig, at personerne fra de gode gamle ”Molbohistorier” hvert øjeblik kunne komme og slå sig ned.

Skal det være rigtig fint, skal man besøge Molskroen i Femmøller. Her er cuisine på internationalt niveau, der somme tider også kan opleves i sammenhæng med forskellige events som fx vandreture. En helt særlig mulighed er Restaurant Moment, der ligger i den bæredygtige landsby Friland ved Feldballe. Her bruges den vilde lokale naturs råvarer, landsbyen hjemmedyrkede afgrøder og in imellem egen bryg. Vigtige aspekter er her økologi, bæredygtighed, intet madspild.

Den bedste udsigt har man fra Ebeltoft Gårdbryggeri i Hyllested Skovgårde, hvor man i sommerhalvåret kan nyde den lokale bryg sammen med en let anretning, med en storslået udsigt over Kattegat. Her er ofte også musikalske arrangementer.

Hvor finder man den bedste kop kaffe?
Uh, den var svær. Et par utraditionelle bud: Jeg vil sige, at MIN bedste kop kaffe er den, jeg har haft med i termokanden til en vandre- og/eller badetur langs en af de mange skønne strande. Prøv også en kop gratis kaffe i Genbrugsbutikken i Nimtofte. Når det er sagt, er der naturligvis rigtig mange steder med god kaffe. Café Lauritz i Rønde er et skønt sted til en brunch, lige som Café Stalden ved Den Gamle Kro i Hornslet er et besøg værd.

Hvor er det bedste sted at tage børn med hen?
De store forlystelser som Ree Park (zoo), Skandinavisk Dyrepark og Djurs Sommerland er selvfølgelig store trækplastre for børn. Men prøv også at besøge Djurslands Jernbanemuseum i Ryomgård, der bl.a. har en stor modeljernbane. De lidt større børn vil måske synes om alle de eksotiske hjembragte ting i Den siamesiske Samling i Ebeltoft. Mange vil nok gerne prøve sømandslivet på Fregatten Jylland og fx hjælpe med at finde skattekisten. Naturcenter Karpenhøj ved Fuglsø arrangerer jævnligt ture og oplevelser for hele familien. De foregår både til lands i ”bjergene” i Naturpark Mols Bjerge og til vands langs kysterne, fx snorkelture ved Undervandsstien.

Hvad synes du, der kendetegner kommunen?
Først og fremmest vil jeg sige, at vores kommune er præget af natur og vand. Der er fin badestrand fx ved Følle, stenstrand med fossiler ved Glatved, kanaler med fiskevand ved Kolind, Naturpark Mols Bjerge med ”bjerge”, dødishuller og den vilde natur, Hestehaveskoven ved Rønde, Løvenholm Skov med de mange svampe omkring Pindstrup.

I Syddjurs er der en spændende blanding af befolkningen, med de gamle familier, der har boet her ”altid”, og mange nyere tilflyttere, der nyder naturen sammen med nærheden til fx Århus. Der er langt fra den ene ende af kommunen til den anden, men der er gode transportmuligheder med busser og med Letbanen. Derudover har vi Århus Lufthavn i Tirstrup og færgen fra Ebeltoft til Odden.

Det er påfaldende, at mange kunstneriske og kreative sjæle med lyst til at skabe, eksperimentere og tænke nyt, har haft lyst til at slå sig ned i Syddjurs. Det giver en synergieffekt, så der er højt til loftet i mange henseender. Det betyder også, at man altid vil kunne finde ligesindede, uanset hvilke ideer, ønsker og livsformer, man kommer med.

Hvad er dit bedste råd til tilflyttere?
Brug mulighederne, meld dig til noget, støt op om aktiviteterne. Det er den bedste måde at møde dine nye kommunefæller på. Her ser man, hvad der rører sig, her finder man ligesindede, og her kan man finde hjælp til de mange spørgsmål og småproblemer, der ofte melder sig, når man flytter til en ny by eller egn. Når man først har lært nogle stykker at kende, kommer man lettere med i andre sammenhænge. Vær med i forsamlingshusets aktiviteter.

Meld dig ind i en lokal Facebookgruppe. Hvis der i dit område mangler aktiviteter efter din smag eller dine interesser, så prøv at finde et par stykker mere og sæt noget i gang. Måske kan man bare starte med en ugentlig gåtur sammen. Der er oftest god grobund for nye initiativer i Syddjurs Kommune.

 

Skal du til at flytte? Se alle kommunerne her

© Copyright 2018 Flytteguiden All Rights Reserved