kb@nord-ad.dk 36 97 00 64Vejen kommune

Velkommen til Vejen kommune

Følgende lokale ildsjæle står klar til at hjælpe dig

Vejen kommune

5 ting du (måske) ikke vidste om Vejen

Hvis du lige er flyttet til Vejen Kommune, ved du måske ikke så meget om området. Vi har derfor samlet nogle korte facts om din nye hjemegn.

 

  1. Allerede fra 1200-tallet udgjorde Kongeåen, sammen med Kolding Å, grænsen mellem hertugdømmet Slesvig og Kongeriget Danmark. Fra 1500-tallet og frem til 1850 var Kongeåen toldgrænse mellem Slesvig og Danmark. Selv om begge områder tilhørte helstaten Danmark, skulle man betale told, når man krydsede grænsen. I 1851 blev toldgrænsen flyttet sydpå til Ejderen, og det blev for første gang i århundreder muligt frit at krydse Kongeåen. Efter Danmarks nederlag til Preussen i 1864 blev Kongeåen på ny en del af grænsen mellem Danmark og Tyskland, og det var den frem til genforeningen i 1920.
  2. Rødding Højskole er Danmarks ældste højskole. Rødding Højskole blev grundlagt som folkehøjskole i 1844 med vægt på dannelse og uddannelse for den almene dansker. I 1864 rykkede skolens ansatte, indbo, undervisningsmaterialer og hele skolens kassebeholdning nord for Kongeåen og startede Askov Højskole. Først da Rødding Højskole igen lå på dansk jord efter genforeningen i 1920, åbnede højskolen igen.
  3. Genforeningen er en af de begivenheder i danmarkshistorien, der har rejst flest mindestene. En af de første er Genforeningsstenen i Skibelund Krat, hvor der ligger en monumentpark med tilknytning til områdets historiske fortid.
  4. Troldespringvandet foran Vejen Kunstmuseum er byens vartegn, og var også kommunens byvåben indtil kommunalreformen i 2007. Troldespringvandet er skabt af billedhugger Niels Hansen Jacobsen i 1923.
  5. I Holsted ligger Tirslundsstenen, der er Danmarks næststørste sten. Stenen er næsten fire meter høj og blev bragt hertil med isen i løbet af den seneste istid.

 

 

 

 

Fakta:

Skal du til at flytte? Se alle kommunerne her

© Copyright 2018 Flytteguiden All Rights Reserved